Begeleiding

Vormen van begeleiding

We starten altijd met direct contact, of dat nu een telefoongesprek is, een persoonlijk gesprek of een intake-sessie. We krijgen dan samen de kans om op de hoogte te raken van wat er speelt naar jou/jullie mening en hoe onze samenwerking er uit kan zien. Dit is een vrijblijvende verkenning en verplicht tot niets, behalve dat er al meteen geheimhouding is van onze kant.

Intake / kennismaking

Even de kat uit de boom kijken (…), per slot van rekening hoop je op een bevredigende en persoonlijke begeleiding.  
Omdat we wel redelijk wat tijd met elkaar doorbrengen in gesprek, is het belangrijk om je te realiseren dat we een bijzondere samenwerking aangaan. Van onze kant een professionele, maar warme en deskundige begeleiding en van jouw (of jullie) kant een open en op de toekomst gerichte houding met in achtneming van jouw mogelijkheden. 

We gaan er van uit dat je in ieder geval gehoord wilt  worden en serieus genomen!
Door in de eerste instantie een goed gesprek te hebben verken je meteen de sfeer en afspraken waarbinnen we samenwerken.
Voor ons is deze verkenning ook een klop op jouw deur om te zien hoe we het beste de gesprekken/begeleiding kunnen opzetten en wat we kunnen verwachten. De bijeenkomsten kunnen bij ons plaatsvinden in Goes (Zeeland, NL) of ter plaatse bij jou/jullie.
Hou wel rekening met eventuele verplaatsingskosten en -tijd die wij moeten maken als we niet in Goes samenkomen (zie ook de pagina ‘Kosten‘).

Het eerste gesprek is vrijblijvend en gratis, niets wordt vastgelegd en alles valt onder geheimhouding – zo nodig schriftelijk bevestigd. We hebben een vrije uitwisseling van informatie om vragen en problemen te bespreken. 
Besluit(en) je (jullie) om door te gaan, dan wordt de eerstvolgende afspraak gepland en van te voren de kosten doorgenomen – duidelijkheid voorop…

De voortzetting

De tweede keer zitten we bij elkaar om een globale opzet van de inhoud van jouw problematiek en onze samenwerking te bekijken aan de hand van concrete voorstellen of vraagstelling. Misschien moet je wat wennen aan de manier van vragen/praten of de aanpak (o.a. jouw ‘huiswerk’ om tussentijds wat op papier te krijgen of om iets te doen) en natuurlijk horen we graag wat jouw reactie is. Je kunt meer lezen over de aanpak wat verder op deze pagina. Wij doen o.a. voorstellen hoe doelen te bereiken en – in overleg – welke aanpak het dichtst bij je zit.

Van dat moment kunnen we consequent de sessies opzetten en de afspraken die we maken om doelen te bereiken. Ten allen tijden kun je aangeven of er iets bijgesteld moet worden – wij laten dan meteen ons gezichtspunt weten, zodat we allemaal de neus dezelfde kant op houden.

Huiswerk

We hebben een open en eerlijk contact, dat werkt het best. Zolang de ondersteuning duurt mag je verwachten dat we ons 100% inzetten voor een goede begeleiding. Dat betekent ook dat we opdrachten afspreken die je zelf kunt uitvoeren op een geschikt moment. Afhankelijk van jouw thuissituatie kun je bijvoorbeeld jouw gedachten op papier zetten, vragen beantwoorden, interacties met anderen aangaan op een bepaalde manier en vooral jezelf voorhouden dat je aan jezelf werkt of aan de situatie waarin je verkeert – vaak in een positieve samenhang met anderen.

Huisgenoten spelen vaak een grote rol in het leven door de directe nabijheid en persoonlijke verhoudingen die soms moeilijk te ontlopen zijn.
Zonodig betrekken we die belangrijke personen bij jouw proces als dat jou ten goede komt. Of, en dat is ook mogelijk, kun je de begeleiding geheim houden – dat is vanzelfsprekend… 

Aanpak

Even voor de goede orde – de stappen die we zetten zijn bedoeld om jou/jullie verder te helpen óf duideijkheid/inzicht te brengen. De aanpak is dus samen besloten en hangt helemaal af van de mogelijkheden – wat voor iedereen anders is.
Soms zul je ervaren dat niet alles meteen loopt, ook al doe je je best! De situatie waar je mee te maken hebt kan namelijk over een lange tijd gegroeid zijn en dan kan het inderdaad langer duren voor er definitieve afspraken/handelingen ingezet kunnen worden om de situatie te verbeteren, zeker als je een partner hebt.  
De gouden regel is dat iedereen/alle betrokkenen aangeven naar een doel te willen werken, dus dat doel spreken we af, en vervolgends werken we met duidelijke stappen daar naar toe.
Aan de basis ligt ook de acceptatie van de (probleem)situatie, het geloof verbetering te willen brengen in de leven/relatie en de wil om het pad te volgen dat we afspreken. Daarnaast blijven we realistisch en kunnen we soms een stap terug doen om weer vooruit te gaan.
Voorwaarde is wel dat afspraken nagekomen worden, met een realistische blik terug én vooruit, en de wil om jezelf en e.v.t. de ander(en) jouw rode lijn te laten zien voor duidelijkheid en begrip.
Het klinkt misschien wat theoretisch, maar je kunt het vergelijken met rijles nemen, waarbij het regels kennen en inzicht hebben in de directe situatie en het uiteindelijke doel jou motiveert om jezelf de regels van het spel aan te meten, naast de vrijheid van inzicht om elke situatie goed te willen inschatten zodat je geen ‘aanvaringen’ hebt die je had kunnen vermijden.

Scroll naar boven